Belastingvoordeel elektrische fiets: hoe werkt het en hoe maak je er gebruik van?
| 28 maart 2024Als je op zoek bent naar manieren om geld te besparen, dan kan het kopen van een elektrische fiets een slimme keuze zijn. Naast de voordelen voor je gezondheid en het milieu, kan het ook financiële voordelen opleveren. In Nederland zijn er namelijk belastingvoordelen voor het kopen van een elektrische fiets.
Als je een elektrische fiets koopt voor zakelijk gebruik, dan kun je in aanmerking komen voor belastingvoordelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Hierdoor kun je een deel van de aanschafkosten van de fiets aftrekken van de belasting.
Ook als je een elektrische fiets koopt voor privégebruik, kun je in aanmerking komen voor belastingvoordelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de fietsregeling van je werkgever. Hierbij kun je een fiets kopen via je werkgever en deze in termijnen afbetalen via je brutoloon. Hierdoor betaal je minder belasting en kun je flink besparen op de kosten van de fiets.
Belastingvoordelen voor elektrische fietsen
Als eigenaar van een bedrijf kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen voor elektrische fietsen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen.
Fiscale aftrekbaarheid
Elektrische fietsen worden gezien als bedrijfsmiddelen en zijn daarom fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je een deel van de aanschafkosten kunt aftrekken van de winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De hoogte van de aftrekbaarheid is afhankelijk van het type fiets.
- Bij een elektrische bakfiets krijg je 36% fiscale aftrek over de gehele aanschafwaarde.
- Bij een speed pedelec of elektrische bromfietsen en snorfietsen met een lithiumhoudende accu, komt 50% van de aanschafwaarde in aanmerking voor 13,50% aftrek.
Subsidieregelingen
Naast fiscale aftrekbaarheid zijn er ook verschillende subsidieregelingen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. De belangrijkste regelingen zijn:
- Milieu-investeringsaftrek (MIA): 27% aftrek van het investeringsbedrag van de fiscale winst voor speed pedelecs.
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Kleine investeringen tot € 318.449,- komen in aanmerking voor een extra aftrekpost van 28%.
- Versnelde Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL): Hiermee kun je 75% van de investeringskosten afschrijven in het jaar van aanschaf.
BTW-voordelen
Als je een elektrische fiets aanschaft voor zakelijke doeleinden, kun je de betaalde BTW terugvorderen. Dit geldt voor zowel de aanschaf van de fiets als voor andere kosten, zoals onderhoud en reparaties.
Let op: om gebruik te maken van deze belastingvoordelen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de fiets bijvoorbeeld voor meer dan 10% zakelijk worden gebruikt. Informeer daarom altijd bij de Belastingdienst welke regels er gelden voor jouw specifieke situatie.
Voorwaarden en criteria
Kwalificatiecriteria voor fietsen
Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel bij de aanschaf van een elektrische fiets, moet deze aan bepaalde kwalificatiecriteria voldoen. Zo moet de fiets bijvoorbeeld voorzien zijn van een elektromotor met een vermogen van maximaal 250 watt en mag de ondersteuning niet hoger zijn dan 25 kilometer per uur. Daarnaast moet de fiets een duidelijk zichtbare typegoedkeuring hebben en moet deze nieuw zijn aangeschaft.
Eisen aan gebruik en aanschaf
Naast de kwalificatiecriteria voor de fiets zelf, zijn er ook eisen aan het gebruik en de aanschaf ervan. Zo moet de fiets primair bedoeld zijn voor woon-werkverkeer, of voor zakelijke ritten die samenhangen met de dienstbetrekking. Dit mag ook een elektrische Rockrider mountainbike zijn, mits je de fiets ook gebruikt om naar je werk of onderneming te gaan. Ook moet de fiets ter beschikking worden gesteld door de werkgever en mag deze niet worden doorverkocht aan de werknemer.
Daarnaast gelden er eisen aan de wijze van betaling. De fiets moet worden betaald door de werkgever en mag niet door de werknemer worden aangeschaft en vervolgens worden gedeclareerd. Tot slot moet de werkgever een fietsplan hebben opgesteld waarin de regels en voorwaarden voor het gebruik van de fiets van de zaak zijn vastgelegd.
Het is belangrijk om aan deze voorwaarden en criteria te voldoen om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel bij de aanschaf van een elektrische fiets. Houd er rekening mee dat de exacte regels en voorwaarden kunnen verschillen per situatie en dat het verstandig kan zijn om advies in te winnen bij een belastingadviseur.
Procedure en aanvraag
Aanvraagproces voor belastingvoordeel
Als je als werknemer een elektrische fiets wilt aanschaffen en daarvoor gebruik wilt maken van het belastingvoordeel, moet je werkgever dit voor je aanvragen. Je werkgever kan dit doen via de website van de Belastingdienst. Het aanvraagproces bestaat uit de volgende stappen:
- Je werkgever vraagt een verklaring aan bij de Belastingdienst waarin staat dat hij de fiets ter beschikking stelt aan jou als werknemer.
- Na ontvangst van de verklaring kan je werkgever de fiets aanschaffen en deze ter beschikking stellen aan jou als werknemer.
- Je werkgever verwerkt de fiets in de loonadministratie en past de fiscale regels toe.
Documentatie en bewijslast
Als je gebruik wilt maken van het belastingvoordeel voor een elektrische fiets, moet je werkgever kunnen aantonen dat de fiets ook daadwerkelijk voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Hiervoor moet je werkgever documentatie bijhouden, zoals een kilometeradministratie of een verklaring van jou als werknemer waarin staat dat je de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer.
Daarnaast moet je werkgever de factuur van de fiets bewaren als bewijsstuk voor de Belastingdienst. Het is belangrijk dat de factuur op naam staat van de werkgever en dat de fiets daadwerkelijk is betaald door de werkgever.
Als je als zelfstandige gebruik wilt maken van het belastingvoordeel voor een elektrische fiets, moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Je moet dan kunnen aantonen dat je de fiets gebruikt voor zakelijke doeleinden en dat deze niet privé wordt gebruikt. Hiervoor moet je documentatie bijhouden, zoals een kilometeradministratie.
Ook geldig voor particulieren?
Het belastingvoordeel voor elektrische fietsen is niet alleen beschikbaar voor zakelijke gebruikers, maar ook voor particulieren. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Als particulier kun je geen gebruik maken van het fietsplan, maar er zijn wel andere manieren om belastingvoordeel te krijgen bij de aanschaf van een elektrische fiets. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Hiermee kun je een deel van de aanschafkosten van de elektrische fiets aftrekken van de belasting.
Daarnaast kun je als particulier ook profiteren van de lage bijtelling voor het privégebruik van een elektrische fiets. Hierbij geldt een bijtelling van slechts 7% van de cataloguswaarde van de fiets. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten ten opzichte van een gewone fiets.
Vraag je werkgever of je gebruik kunt maken van het fietsplan
Als je toch graag gebruik wilt maken van het fietsplan, kun je dit bespreken met je werkgever. Sommige werkgevers bieden namelijk de mogelijkheid om als werknemer gebruik te maken van het fietsplan, ook al ben je geen zakelijke gebruiker. Dit kan een interessante optie zijn als je werkgever dit aanbiedt.
Het is dus zeker de moeite waard om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om belastingvoordeel te krijgen bij de aanschaf van een elektrische fiets, zowel als zakelijke gebruiker als particulier.